Jakość

Jakość jest dla nas bardzo ważna. Surowiec kontrolujemy na każdym etapie: począwszy przez plantację i procesy produkcyjne, moment dostawy, konfekcjonowanie, analizy laboratoryjne, magazynowanie. Docieramy do najlepszych plantacji kawy na całym świecie (Brazylia, Kolumbia, Ekwador, Indie, Indonezja, Wietnam i wiele innych). Kupujemy bezpośrednio od plantatorów wyłącznie ze sprawdzonych źródeł, pomijając pośredników.

Jak szukamy kawy

Przemierzamy cały świat w poszukiwaniu najlepszych upraw kawowców. Wybieramy najszlachetniejsze ziarna kawy, które są sprowadzane przez naszych zaufanych dostawców. W związku z tym możemy tworzyć najlepsze mieszanki kaw charakteryzujące się bogactwem smaków i aromatów.

Skąd kupujemy kawę

Osobiście doglądamy plantacji kaw na całym świecie i docieramy tam, gdzie rosną najlepsze kawowce. Wybieramy najszlachetniejsze ziarna kawy, aby tworzyć mieszanki o różnych smakach i aromatach. Najlepsze plantacje z którymi nawiązujemy współprace znajdują się pomiędzy Zwrotnikiem Raka, a Zwrotnikiem Koziorożca. Jest to obszar Afryki, Azji i Ameryki Łacińskiej. To tam dojrzewają najlepsze ziarna kawowca doglądane przez specjalistów.

Instanta Coffee Plantations Map

Jak utrzymujemy jakość

Nasze produkty znane są z doskonałej jakości i atrakcyjnej ceny. Dbanie o jakość rozpoczynamy już na plantacjach, uczestnicząc w zbiorach, kontrolując obróbkę zebranych owoców, aż po transport i magazynowanie. Sprawdzamy warunki przechowywania kawy kontrolując temperaturę i wilgotność w pomieszczeniach, w których kawa jest gromadzona. Każda partia dostarczonej kawy, zanim trafi do produkcji, poddawana jest szczegółowej kontroli w naszym laboratorium, gdzie przeprowadzamy ocenę organoleptyczną, sprawdzamy wilgotność, zawartość popiołu, poziom ph czy też kwasowość. Wysoką jakość naszej kawy potwierdzamy również poprzez analizę zawartości kofeiny, OTA, i innych parametrów w akredytowanych laboratoriach zewnętrznych.

Certyfikaty

Nasze produkty spełniają normy jakościowe i prawne, które podkreślają bezpieczeństwo produkcji. Potwierdzeniem posiadania certyfikatów są umieszczane na opakowaniach loga. Jesteśmy dumni ze swoich certyfikatów i wciąż zdobywamy nowe. Nasze certyfikaty to m.in.: ISO 22000, IFS, BRC, Rainforest Alliance, Fairtade, UTZ, Bio.

Instanta Certificates Maps

Single Origin

W naszej ofercie posiadamy kawy jednorodne tzw. Single Origin, do przygotowania których wykorzystujemy najszlachetniejsze ziarna. Pochodzą one z jednego państwa lub regionu, a nawet niewielkiej plantacji, gdzie wiedza o kawie jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Każdy obszar oferuje zupełnie inny smak kawy i „opowiada” historię miejsca, w którym rosną krzewy kawowca. Kawy z kategorii Single Origin pozwalają doświadczyć lokalnych smaków, bo ziarna dojrzewające w określonych warunkach klimatycznych i glebowych charakteryzują się unikalnym profilem smakowym i aromatem.

Bio • Organic • Eco

Ziarna naszej kawy pozyskujemy z ekologicznych upraw pozbawionych sztucznych nawozów, bo chcemy czerpać z natury wszystko, co najlepsze. Zależy nam, aby produkcja naszej kawy przebiegała w sposób zrównoważony dla środowiska i społeczeństwa, dlatego tak bardzo jesteśmy dumni z naszych certyfikatów Bio.

Twoja przeglądarka nie jest już obsługiwana, zalecamy użycie aktualnej wersji np Chrome, Firefox, Edge

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Zobacz Politykę Prywatności

UP
Down